Zenuwletsels kunnen op verschillende manieren ontstaan. De bekendste is door een hernia. Deze letsels kunnen een flinke impact op uw dagelijks leven hebben, alleen al door de pijn die het vaak met zich meebrengt. Dit gaat bijna altijd gepaard met vragen en onzekerheid over hoe u weer van de pijn en bijkomende klachten afkomt en wat u qua oefeningen en activiteiten wel of niet kan en mag. Heeft een neuroloog bij u een hernia en/of (ander) zenuwletsel met en/of beperkingen daardoor vastgesteld? Dan kan revalidatie u helpen om uw situatie (structureel) te verbeteren.
Wat is een hernia?
In de rug bevindt zich de wervelkolom. Wervels zijn gemaakt van bot. Om te zorgen dat de wervelkolom beweeglijk is en de bewegingskrachten goed worden opgevangen, zitten er tussen de wervels schokdempers, de zogenaamde tussenwervelschijven. Deze bestaan grof gezegd uit een taaie ring als buitenkant met binnenin een zachte kern. Als er een zwakke plek zit in de buitenrand van deze ring en er op die plek een scheur ontstaat, kan de zachte binnenkant naar buiten puilen. Deze uitpuiling noemt men een hernia of herniatie. De scheur kan diepe nek- of rugpijn geven. De uitpuiling zelf kan tegen een van de begintakken van de lange beenzenuw duwen en deze irriteren of onder druk zetten. Hierdoor kan er uitstralende pijn naar een arm of been ontstaan met daarbij zelfs tintelingen tot in hand of voet, doofheid en soms krachtverlies door schade aan de zenuw.
Zenuwletsel in het algemeen
Naast een hernia ijn er nog tal van andere oorzaken, die zenuwschade kunnen geven in armen, handen, benen en/of voeten. Denk hierbij aan een virusinfectie, druk op een zenuw (carpaal tunnel syndroom of cubitale tunnelsyndroom) of een ongeval. Soms zijn er door ziekte meerdere zenuwen in twee benen en/of armen aangedaan, zoals bij polyneuropathie. Onderzoek naar mogelijke zenuwproblemen wordt bij uitstek gedaan door neurologen: zij zijn de medisch specialisten, die hier het meeste verstand van hebben. Iedere zenuwaandoening heeft een ander verloop en andere ernst; het ene herstelt beter dan het andere.
Revalideren bij De Brug
Een revalidatietraject bij De Brug start altijd met verwijzing en diagnostiek. Samen met u lopen we na of er sprake kan zijn van een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor uw klachten en of hier al voldoende onderzoek naar is gedaan. Ook als u nog aan het wachten bent op (vervolg)onderzoek door een neuroloog, kan revalidatie al baat hebben en starten.
Samen kijken we wat er nodig is om te herstellen en hoe u dit kunt bereiken. Zo kunnen aanpassingen in werk- en leefstijl, het doen van oefeningen of een verandering in uw omgang met stresssituaties een enorm verschil maken. Een combinatie hiervan is vaak nodig. We maken een revalidatieplan op maat en begeleiden u tijdens het revalideren. De revalidatiearts van De Brug is hierbij uw coördinator en coach, die u helpt bij het stap voor stap bereiken van uw doelen. Lees meer over revalideren bij De Brug.
Meer weten of laten verwijzen?
Herkent u zich in het bovenstaande en wilt u weten hoe wij u verder kunnen helpen, neem dan contact met ons op. Wilt u zich laten verwijzen? Vraag dan uw huisarts, arbo-arts of behandelend medisch specialist.