Reumatische aandoeningen inclusief artrose

Gewrichtsklachten kunnen vele oorzaken hebben. Soms hebben mensen pijn in of rondom gewrichten na tijdelijk zware belasting of griep. Deze klachten gaan dan binnen korte tijd weer vanzelf over. Soms zijn er problemen met pezen en gewrichten die niet vanzelf over gaan en kan er sprake zijn van een reumatische aandoening. Deze worden grofweg onderscheiden in reumatische ziekten (waarvan er meer dan 100 bekend zijn) en artrose. Hieronder volgt een korte uitleg over beide groepen aandoeningen.

Reumatische ziekten

Bij een reumatische ziekte raken gewrichten, pezen of spieren ontstoken door verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat cellen van het eigen immuunsysteem, die normaal infecties afvechten, per ongeluk de eigen spieren, gewrichten en/of pezen aanvallen en beschadigen. Dit heet een auto-immuunziekte. Deze aanvallen van het immuunsysteem op de gewrichten leiden tot ontstekingen en daarbij beschadigingen. Bekend voorbeeld hiervan is reumatoïde artritis. Een typische vorm van spierreuma op latere leeftijd in met name schouder- en heupregio is polymyalgia reumatica. Reuma in de rug met schade aan de wervelkolom is axiale spondylartropathie (een bekend voorbeeld hiervan is de ziekte van Bechterew).

Afhankelijk van het soort ziekte kan er naast gewrichtsontstekingen ook sprake zijn van ontstekingen van onder andere huid en nagels, darmen, ogen, longen, enz. Vaak gaan deze ziektes gepaard met pijn, stijfheid en vermoeidheid als belangrijkste klachten.

Een veelvoorkomende ietwat bijzondere vorm van een reumatische aandoening is jicht. Hierbij stapelen uraatkristallen zich in gewrichten, waarbij er spontaan ontsteking van meestal één gewricht ontstaat. Het vaakst gebeurt dit aan de basis van de grote teen, maar andere voetgewrichten of een kniegewricht kunnen ook ontstoken raken.

Bij een reumatische ziekte raken gewrichten, pezen of spieren ontstoken door verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat cellen van het eigen immuunsysteem, die normaal infecties afvechten, per ongeluk de eigen spieren, gewrichten en/of pezen aanvallen en beschadigen. Dit noemen we een auto-immuunziekte. Deze aanvallen van het immuunsysteem op de gewrichten leiden tot ontstekingen en daarbij beschadigingen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • reumatoïde artritis: chronische ontstekingen in de gewrichten
  • polymyalgia reumatica: vorm van spierreuma in met name schouder- en heupregio
  • axiale spondylartropathie: reuma in de rug met schade aan de wervelkolom (ziekte van Bechterew).

Afhankelijk van het soort ziekte kan er naast gewrichtsontstekingen ook sprake zijn van ontstekingen van onder andere huid en nagels, darmen, ogen en longen. Vaak gaan deze ziektes gepaard met pijn, stijfheid en vermoeidheid als belangrijkste klachten.

Een veelvoorkomende, ietwat bijzondere vorm van een reumatische aandoening is jicht. Hierbij stapelen uraatkristallen zich in gewrichten, waarbij er spontaan een ontsteking van meestal één gewricht ontstaat. Het vaakst gebeurt dit aan de basis van de grote teen, maar andere voetgewrichten of een kniegewricht kunnen ook ontstoken raken.

Reumatologen zijn de medisch specialisten bij uitstek die onderzoek doen naar de oorzaak van ontstekingen van gewrichten, pezen en spieren en proberen deze te behandelen met medicatie. Slaat de medicatie goed aan, dan blijven de ontstekingen onder controle. Toch kan het zijn dat mensen gewrichtsklachten houden en daar flink vermoeid bij blijven, waardoor dagelijkse dingen niet meer goed lukken of vol te houden zijn. Verder gebeurt het ook vaak dat voetklachten blijven bestaan en het lopen daardoor bemoeilijkt wordt. Dan kan revalidatiezorg toch weer perspectief bieden.

Artrose

Gewrichten verouderen. Dit gaat bij de ene mens sneller dan bij de andere en gaat bij de een wél met problemen gepaard en bij de andere niet. In gewrichten zitten kraakbeen, dat als schokdemper functioneert. Wanneer er (versnelde) veroudering optreedt, wordt dit kraakbeen dunner en spreekt men van artrose. Een gewricht wordt door het dunnere kraakbeen kwetsbaarder en functioneert minder soepel, waardoor het sneller overbelast kan raken. Dit heet artrose. Overbelasten van een artrotisch gewricht kan er weer toe leiden dat de veroudering nog sneller gaat.

Artrotische gewrichten kunnen stijf aanvoelen, waarbij het met name moeilijker is om op gang te komen. Bij overbelasting is er meer pijn, wordt het gewricht dik door de irritatie en kan het gewricht warm aanvoelen. Als artrose in een vergevorderd stadium is en fors last geeft, kan er in sommige gevallen door een orthopedisch chirurg een kunstgewricht geplaatst worden. Dit zijn relatief zware operaties. Hebben mensen relatief weinig last of zijn de operatierisico’s te groot, dan kan er worden afgezien van een operatie. Vaak blijven er bij mensen vragen bestaan over wat nou wél goed is om te doen en wat niet om artrose zo veel mogelijk af te remmen.

Revalideren bij De Brug

Heeft u te horen gekregen dat u reuma, jicht of artrose heeft en zit u nog met vragen over wat er allemaal mogelijk is en mag qua eten, slapen, bewegen, trainen, hobby’s of werken? Of worden pijn en vermoeidheid steeds hinderlijker, ondanks medicatie? Dan is revalideren bij De Brug een mogelijkheid.

Een revalidatietraject bij De Brug start altijd met verwijzing en diagnostiek. Samen met u lopen we na of er sprake kan zijn van een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor uw klachten en of hier al voldoende onderzoek naar is gedaan.

Samen kijken we wat er nodig is om te herstellen en hoe u dit kunt bereiken. Zo kunnen aanpassingen in werk- en leefstijl, het doen van oefeningen of een verandering in uw omgang met stresssituaties een enorm verschil maken. Een combinatie hiervan is vaak nodig. We maken een revalidatieplan op maat en begeleiden u tijdens het revalideren. De revalidatiearts van De Brug is hierbij uw coördinator en coach, die u helpt bij het stap voor stap bereiken van uw doelen. Lees meer over revalideren bij De Brug.

Meer weten of laten verwijzen?

Herkent u zich in het bovenstaande en wilt u weten hoe wij u verder kunnen helpen, neem dan contact met ons op. Wilt u zich laten verwijzen? Vraag dan uw huisarts, arbo-arts of behandelend medisch specialist.